فهرست مطالب

فصلنامه رویکردهای پژوهشی نوین در مدیریت و حسابداری
پیاپی 27 (بهار 1399)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1399/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم صفری*، محمد ایدی صفحات 1-12

    هدف اصلی از اجرای این پژوهش، شناسایی عوامل راهبردی تاثیرگذار بر توسعه و ظرفیت سازی سرمایه اجتماعی کارکنان سازمانهای دولتی بود. روش تحقیق حاضر، ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری داده ها، ترکیبی (آمیخته) و از نوع اکتشافی است در این پژوهش، از روش کیفی-کمی، با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسشنامه بهره گرفته شد. نخست از طریق مصاحبه عمیق با 20 خبره که با روش نمونه گیری هدفمند شناسایی شدند، داده ها گردآوری و با استفاده از روش داده بنیاد (گرندد تیوری)، تحلیل شدند. داده های شناسایی شده بر اساس میزان تشابه مفهومی، دسته بندی و ترکیب شدند و در نهایت عوامل راهبردی تاثیرگذار بر توسعه و ظرفیت سازی سرمایه اجتماعی استخراج شد. سپس به منظور دریافت نظرات 20 خبره، در مورد اولویت هر یک از عوامل شناسایی شده، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده های این مرحله با استفاده از نرم افزار Lisrel 8/80 تجزیه وتحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد در فرآیند توسعه و ظرفیت سازی سرمایه اجتماعی عواملی همچون آموزش، پایداری اجتماعی و پایداری محیطی ازجمله عوامل راهبردی می باشد که می تواند توانمندی کارکنان را تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: عوامل راهبردی، توسعه، ظرفیت سازی سرمایه اجتماعی، شهر ایلام
  • فردوس سلیمانی فر*، دلیر ناصر آبادی صفحات 13-26

    حاکمیت شرکتی و مدیریت سود با سودآوری از سوی مدیران به عنوان یکی از مهم ترین انگیزه های رفتاری و محرک تاثیرگذار مالی واحد تجاری می تواند به شرکت در ایجاد مزیت رقابتی پایدار کمک نموده و منجر به افزایش ارزش بازار شرکت در معاملات بورس اوراق بهادار تهران گردد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر واکنش بازار به سود غیرمنتظره است. پژوهش حاضر یک پژوهش تحلیلی، از نوع تحقیقات همبستگی و پس رویدادی و از لحاظ نوع داده کمی و از لحاظ منطق و شیوه استدلال، یک پژوهش استقرایی است. دوره مطالعاتی پژوهش از سال 91 تا 96 می باشد و جامعه آماری این پژوهش شامل 164 شرکت است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Eviews نسخه 5 استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها بیانگر آن است که حاکمیت شرکتی بر واکنش بازار به سود غیرمنتظره تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، سود غیرمنتظره، شرکت های بورس اوراق بهادار تهران
  • نسرین قدمیاری*، الهام امیری صفحات 27-39

    هدف این پژوهش بررسی تعداد و تحلیل محتوای مقاله های منتشرشده XBRL، از ابتدای انتشار مجلات حسابداری تا پایان سال 1398 می باشد. بدین منظور از رویکرد آرشیوی و تحلیل محتوا استفاده شده است. داده های پژوهش با به کارگیری ابزار سیاهه وارسی گردآوری و با استفاده از نرم افزار Excel مورد تجزیه وتحلیل آماری قرارگرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد، در طی سال های 1385 تا 1398، 58 مقاله در این حوزه به چاپ رسیده که 111 نویسنده در تولید این مقالات مشارکت داشته اند. از این تعداد، 90 نفر مرد و 21 نفر زن بوده اند. 26 درصد از این آثار علمی، حاصل پژوهش استادیاران و 5/13 درصد متعلق به دانشیاران می باشد. 17 درصد مقالات تک نویسنده ای و 83 درصد به صورت گروهی انجام شده است. در بین دانشگاه ها و موسسات آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی آباد کتول با 11 مقاله در رتبه اول و دانشگاه تهران با 9 مقاله در رتبه دوم و دانشگاه های الزهرا (س)، شهید بهشتی و آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، در رتبه سوم قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: علم سنجی، تحلیل محتوا، نشریه های حسابداری، XBRL
  • سید قاسم سلیمی زاویه صفحات 40-61

    سازمان ها برای از عهده برآمدن رقابت و تداوم رشد و حیاتشان همواره به دنبال کسب مزیت رقابتی هستند. نوآوری از مهم ترین روش های اصلی آن می باشد. به همین دلیل محققان مدل های نوآوری متعددی را ارایه نمودند. در این مقاله انواع نوآوری و مدل های نوآوری را موردبررسی مفهومی قرار خواهیم داد؛ اما هدف اصلی مقاله ارایه مدل نوآوری در فرآیند تولید می باشد. نوآوری در فرایند تولیدی[1] (MPI) به معنای یک تلاش سازمانی برای بازطراحی بنیادین فرایندها و سیستم های تولیدی است که در راستای دستیابی به بهبودهای اساسی در شاخص های عملکرد تولیدی انجام می شود. نوآوری در فرایند تولیدی شامل فعالیت های مختلفی می شود. برخی از پیشگامان نوآوری در فرایند تولیدی بر روی نوآوری در فناوری تمرکز دارند درحالی که دیگران بر روی تغییر فرایندهای کاری و رویه های رفتاری در سازمان تاکید دارند. بااین حال، در ادبیات، نوآوری در فرایند تولیدی عمدتا به عنوان یک نوع نوآوری در نظر گرفته می شود و طبقه بندی های بیشتری در مورد آن ارایه نشده است. در این مقاله مدل نوآوری تحت عنوان چهار نوع نوآوری در فرایند تولیدی معرفی می شود و انتظارات مدیریت در مورد هرکدام از آنها بحث می شود. مسیرهای استراتژیک پایه در مورد نوعی از نوآوری در فرایند تولیدی که می تواند در یک سازمان ویژه اجرا شود نیز بحث می شود. این چهار نوع نوآوری در فرایند تولیدی از طریق مرور ادبیات مرتبط با حوزه های پژوهشی مختلف توسعه پیداکرده اند.

    کلیدواژگان: مدل های نوآوری، تولید، نوآوری در فرآیند تولید، استراتژی تولید
  • طلعت مومنی، دوست محمد خیری*، مرتضی صابری حکمی صفحات 62-81

    مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر تجربه حسی برند بر تعهد عاطفی مشتریان و ارزش ویژه برند انجام شده است. این مطالعه به صورت کاربردی در شرکت مواد غذایی خلیج فارس شهر بندرعباس صورت گرفته است. بر اساس روش و بازه زمانی گردآوری داده ها یک تحقیق پیمایشی-مقطعی است. جامعه آماری تحقیق شامل مشتریان شرکت مواد غذایی خلیج فارس می باشد. از فرمول کوکران برای انتخاب 384 نفر به عنوان نمونه استفاده شده است. برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شده است. وسیله ی اصلی جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. در بخش اول سوالات عمومی پیرامون ویژگی های فردی مشتریان شرکت مواد غذایی خلیج فارس و در بخش دوم پرسش های تخصصی پیرامون سازه های اصلی تحقیق مطرح شده است. سازه های اصلی شامل تجربه حسی برند، رضایت مشتریان، تعهد عاطفی مشتریان و ارزش ویژه برند می باشد. پرسشنامه از طریق روایی محتوایی و روایی سازه، اعتبارسنجی گردید. پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ به تایید رسید. نتایج تحقیق نشان داد، تجربه حسی برند بر تعهد عاطفی و رضایت مشتریان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تجربه حسی برند به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر ارزش ویژه برند تاثیرگذار است. رضایت مشتریان بر تعهد عاطفی مشتریان و ارزش ویژه برند تاثیر مثبت و معناداری دارد. در نهایت رضایت مشتریان نیز تاثیر مثبتی بر ارزش ویژه برند دارد.

    کلیدواژگان: تجربه حسی برند، تعهد عاطفی مشتریان، ارزش ویژه برند، شرکت مواد غذایی خلیج فارس
  • زهرا رحیمی*، مجید زنجیردار، مریم حیدری صفحات 82-108

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر پیچیدگی گزارشگری مالی بر هم حرکتی سهام؛ عامل های ریسک تاخیر حسابداری و غیرحسابداری و کارایی قیمت گذاری سهام در میان سهامداران کوچک و بزرگ در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. قلمرو مکانی این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی سال 1397 بوده است. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد، روش تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی قرار داشته و از نظر روش نیز در دسته تحقیقات همبستگی محسوب می گردد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها و اطلاعات، از روش کتابخانه ای استفاده شد؛ و از طریق جمع آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار انجام پذیرفت. بر اساس روش نمونه گیری کوکران تعداد 102 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور توصیف و تلخیص داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون  Fلیمر، آزمون هاسمن، آزمون رگرسیون چندمتغیره برای تایید و رد فرضیه های تحقیق (نرم افزار ایویوز 8) استفاده گردیده است. نتایج نشان داد میزان هم حرکتی سهام در بین شرکت های دارای پیچیدگی گزارشگری مالی بالا، بیشتر از شرکت های با پیچیدگی های گزارشگری پایین می باشد و این نتیجه در راستای تیوری انتخاب اطلاعات و پژوهش سرهنگی و همکاران (1393) می باشد. به علاوه تاثیر پیچیدگی گزارشگری مالی بر هم حرکتی سهام، عامل های ریسک تاخیر حسابداری و غیر حسابداری قیمت سهام و کارایی قیمت گذاری سهام در میان سهامداران کوچک نسبت به سهامداران بزرگ، بیشتر است و این نتایج در راستای تیوری اقتصاد اطلاعات و نتایج پژوهش ابراهیمی (1391) می باشد.

    کلیدواژگان: پیچیدگی گزارشگری مالی، کارایی قیمت گذاری سهام، هم حرکتی سهام
  • لیلا منسوبی، عباس ثابت*، علی انوری صفحات 109-123

    در طی سالیان گذشته، ورود فناوری های الکترونیکی، به ویژه اینترنت در سازمان ها، مزیت های بسیاری را برای سازمان و کارکنان آن فراهم کرده است. با این وجود فناوری های نوین از جمله اینترنت، پیامدهای منفی نیز در پی داشته اند. در این پژوهش سعی شده است تا یکی از پیامدهای منفی ورود فناوری های نوین به سازمان مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. طفره روی اینترنتی که بر استفاده غیر کارکردی از اینترنت به وسیله کارکنان در سازمان دلالت دارد، موضوع مورد بحث در پژوهش حاضر است. پژوهش حاضر با هدف نقش میانجی طفره روی سایبری در رابطه ی بین عوامل سازمانی با عملکرد مالی انجام گردید. تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر شیوه گرد آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری مطالعه حاضر کارکنان شرکت شهرک های صنعتی فارس است. به تعداد 460 نفر در نظر گرفته شد، شیوه نمونه گیری به صورت گروهی و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 210 مشخص گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نظر و سنجش متغیر های تحقیق، از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار LISREL 8.8 استفاده شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که عوامل سازمانی شامل عدالت و درگیری شغلی ارتباط معکوس و معناداری با طفره روی اینترنتی دارد و همچنین طفره روی اینترنتی ارتباط منفی و معناداری با عملکرد مالی دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد مالی، طفره روی اینترنتی، عدالت سازمانی، هویت سازمانی، درگیری شغلی
|
  • Maryam Safari, Mohammad Aidi Pages 1-12

    The main purpose of this study was to identify the strategic factors affecting the development and capacity building of the social capital in public organization employees. In this study, qualitative-quantitative method was conducted using interview and questionnaire instruments. First, using in-depth interviews, the data were collected from 20 professionals identified by purposeful sampling, and analyzed using grounded theory method. The identified data were categorized and combined based on the extent of conceptual similarity and finally, the strategic factors affecting the development and capacity building of the social capital were extracted. Subsequently, a researcher-made questionnaire was used to collect the of 20 professionals' opinions about the priority of each identified factor. In this step, data were analyzed using Lisrel software. The research findings showed that in the process of development and capacity building of social capital, factors such as education, social sustainability, and environmental sustainability are the strategic factors which can facilitate employees' empowerment.

    Keywords: Strategic Factors, Development, Capacity Building of Social Capital, Ilam City
  • Ferdows Soleimani Far, Dahir Nasser Abadi Pages 13-26

    Corporate Governance and Profit Management with Profitability by Managers as One of the Most Important Behavioral Motives and Financial Stimulus of a Business Unit Can Help the Company Create Sustainable Competitive Advantage and Increase the Market Value of the Company in Tehran Stock Exchange Transactions. The main purpose of this study is to investigate the impact of corporate governance on market reaction to unexpected profits. The present study is an analytical one, of correlational and retrospective research, in terms of quantitative data type, and in terms of logic and reasoning, it is an inductive research. The study period is from 91 to 96 and the statistical population of this research is 167 companies. Eviews software was used for data analysis. The results of testing the hypotheses indicate that corporate governance influences the market response to unexpected profits.

    Keywords: Corporate Governance, Unexpected Profit, Tehran Stock Exchange Companies
  • Nasrin Ghadamyari, Elham Amiri Pages 27-39

    The purpose of this study is to investigate the number and content analysis of XBRL articles from the beginning of accounting journals to the end of 1398. Archival approach and content analysis have been used for this purpose. The research data were collected using checklists and analyzed using Excel software. The findings of the study show that during the years under study 58 articles were published in this field, with 111 authors contributing to the production of these articles. Of these, 90 were men and 21 were women. 26% of these works are from the research of professors and 13.5% belong to associates. 17% of articles were solo and 83% in group. Among the universities and educational institutions, Islamic Azad University of Aliabad Katoul Branch with 11 articles in the first rank and Tehran University with 9 articles in the second rank and Al-Zahra Universities, Shahid Beheshti and Islamic Azad University of Science and Research, They came in third.

    Keywords: Scientometrics, Content Analysis, Accounting Journals, XBRL
  • Seyyed Ghasem Salimi Zaviyeh Pages 40-61

    Organizations Always Seek Competitive Advantage to Compete and Sustain Their Growth. Innovation is one of its most important ways. For this reason, the researchers presented several innovation models. In this article we will conceptualize the types of innovation and models of innovation. But the main purpose of the paper is to present a model of innovation in the production process. Manufacturing Process Innovation (MPI) means an organizational effort to fundamentally redesign production processes and systems in order to achieve fundamental improvements in manufacturing performance indicators. Innovation in the manufacturing process involves various activities. Some pioneers in the manufacturing process focus on technology innovation, while others emphasize changing business processes and behavioral practices in the organization. However, in the literature, manufacturing process innovation is generally regarded as a type of innovation and no further classification is provided. In this paper, an innovation model is introduced as four types of innovation in the manufacturing process and management expectations are discussed for each of them. The underlying strategic pathways are also discussed as a type of manufacturing process innovation that can be implemented in a particular organization. These four types of innovations in the manufacturing process have been developed through a review of the literature related to different research areas.

    Keywords: Innovation models, manufacturing, manufacturing process innovation, manufacturing strategy
  • Talat Momeni, Dr Dost Mohammad Kheiri, Dr Morteza Saberi Hakami Pages 62-81

    The purpose of this study was to investigate the effect of brand sensory experience on customer emotional commitment and brand equity. This study was applied in Persian Gulf Food Company in Bandar Abbas. It is a cross-sectional survey based on the method and timeframe of data collection. The statistical population of the study consisted of Gulf Food Company customers. The Cochran formula was used to select 384 individuals as the sample. Simple random sampling was used for sampling. The main tool for data collection is questionnaire. In the first part the general questions about the personal characteristics of the customers of the Persian Gulf Food Company and in the second part the specialized questions about the main research structures are presented. The key constructs include brand sensory experience, customer satisfaction, customer emotional commitment, and brand equity. The questionnaire was validated through content validity and construct validity. The reliability of the questionnaire was confirmed by calculating Cronbach's alpha. The results showed that brand sensory experience had a positive and significant effect on customer satisfaction affective commitment. Also, brand experience directly and indirectly influenced brand equity. Finally, customer satisfaction has a positive effect on brand equity.

    Keywords: Brand Sensory Experience, Customer Emotional Commitment, Brand Equity, Gulf Food Company
  • Rahimi Zahra, Zanjirdar majid, Heydari Maryam Pages 82-108

    This study aimed at investigating the impact of complexity of financial reporting on stock co-movement; accounting and non-accounting delay risk factors and stock pricing efficiency among small and large shareholders in companies listed in Tehran Stock Exchange. The locative domain of this research is the companies listed in the Tehran Stock Exchange and was during 2017. The current research is in applied researches, and if the classification of types of researches be considered based on the nature and method, the method of the present study is essentially descriptive in terms of the nature, and in terms of the method is considered in correlation researches category. In this study, library method was used to collect data. In the research data section, data was collected through collecting data of sample companies by referring to financial statements, explanatory notes and stock exchange monthly. Based on the systematic elimination method, 102 companies were selected as the statistical sample. In order to describe and summarize the data collected, the descriptive and inferential statistics are used. In order to analyze the data, variance heterogeneity pre-test, F Limer test, Hausman test and then multivariate regression test were used to confirm and reject the research hypotheses (EVIEWS software). The results showed that the amount of stock co-movement among companies with a high financial reporting complexity is more than that of companies with a low financial reporting complexity. And this result is in line with the theory of information selection and research by sahangi and et al (1393). In addition, the impact of financial reporting complexity on stock co-movement, accounting and non-accounting delay risk factors of stock price and the stock pricing efficiency among small shareholders is more than big shareholders. And these results are in line with information economy theory and the results of Ibrahimi's research (1391).

    Keywords: Complexity of Financial Reporting, Stock Pricing Efficiency, Stock Co- movement
  • Leila Mansobi, Abbas Sabet, Ali Anvari Pages 109-123

    Over the years, the advent of electronic technologies, especially the Internet in organizations, has provided many benefits to the organization and its employees. However, new technologies such as the Internet have had negative consequences. In this study, one of the negative consequences of the introduction of new technologies into the organization has been studied. Cyber-loafing, which implies non-functional use of the Internet by employees in the organization, is the subject of the present study. The purpose of this study was to the role of Cyber-loafing mediator on the relationship between organizational factors and financial performance. The present study is a descriptive-correlational one in terms of purpose and applied data collection. Statistical population of this study The statistical population of the present study is employees of Fars Industrial Estates Company. 460 people were selected. The sample size was 210 and the sample size was determined by Cochran formula. A standard questionnaire was used to collect the required data and to evaluate the research variables. The results of the path analysis showed that organizational factors including justice and job involvement were inversely and significantly related to Cyber-loafing. And also Cyber-loafing has a negative and significant relationship with financial performance.

    Keywords: Financial Performance, Cyber-loafing, Organizational Justice, Organizational Identity, Job Involvemen